Dålig lukt i kylskåp: enkla städtips för att få bort den

Vad är det som luktar illa? Att upptäcka dålig lukt i kylskåpet är något som förmodligen hänt alla. Majoriteten av gångerna beror dålig lukt i kylskåpet, lukt i ditt kylskåp, på att något livsmedel blivit dåligt, och det är ofta lätt att åtgärda. Men det finns även gånger då den där unkna doften inte riktigt försvinner. Så vad gör man åt det?

Att upptäcka dålig lukt i kylskåpet är något som vi varit med om otaliga gånger, och vi kan gladeligen meddelande att det finns flera enkla sätt att få bort lukten och hålla ditt kylskåp fräscht. I den här guiden delar vi med oss av våra bästa städtips för att bli av med den dåliga lukten och förebygga att den kommer tillbaka.

Orsaker till dålig lukt i kylskåp

Det finns flera orsaker till att dålig lukt kan uppstå i kylskåpet. Ofta beror det såklart på att ett eller flera livsmedel blivit gamla, läckt eller spillt. Något som är bra att veta är dock att även kondens och dålig luftcirkulation kan bidra till att obehagliga lukter börjar sprida sig. Om du har livsmedel som luktar starkt, såsom viss ost eller fisk, kan dessa också orsaka en dålig doft som sprider sig i kylen.

En annan vanlig orsak är att spill från maten kan hamna på hyllorna och börja lukta illa. Det är därför viktigt att regelbundet städa kylskåpet, dels för att se till att inget spill ligger och möglar, dels för att hålla maten fräsch.

Metoder för att få bort dålig lukt

Så hur gör man då, om man upptäcker dålig lukt i kylen? För att snabbt få bort dålig lukt i kylskåpet finns det flera effektiva metoder att prova. Här är några tips som vi på Städcentrum rekommenderar:

  1. Rengör kylskåpet grundligt: Börja med att tömma kylen och rengör alla ytor med en blandning av varmt vatten och diskmedel. Glöm inte att torka av hyllor, lådor och gummitätningar runt om i kylen. Ofta kan dofter ”gömma sig” i dolda vråer som man ofta inte tänker på att rengöra.
  2. Använd bikarbonat: Ställ in en skål med bikarbonat i kylskåpet. Bikarbonat hjälper till att neutralisera dåliga lukter och håller luften fräsch. Du kan även strö lite bikarbonat på en fuktig trasa och torka av hyllorna.
  3. Prova med ättika: Om lukten är väldigt stark kan du använda en blandning av ättika och varmt vatten för att rengöra kylskåpet. Ättika är naturligt antibakteriellt och tar effektivt bort dåliga lukter.
  4. Citron som luktneutraliserare: Skär en citron i skivor och ställ dem i kylskåpet. Citron har en naturligt fräsch doft som hjälper till att absorbera och neutralisera dåliga lukter.
  5. Lufta kylen: Om möjligt, lämna dörren till kylskåpet öppen i några minuter efter rengöringen för att vädra ut lukten.

Rengöring och underhåll för att förhindra dålig lukt

För att hålla ditt kylskåp fräscht och undvika att dålig lukt återkommer är det viktigt med regelbundet underhåll. Städcentrum rekommenderar att du rengör kylskåpet minst en gång i månaden genom att torka av hyllor och lådor med varmt vatten och vanligt rengöringsmedel. När kylen är ren kan du alltid använda ett av tipsen ovan, till exempel bikarbonat eller citron, för att säkerställa att lukten inte kommer tillbaka.

Ett annat tips att tänka på när du rengör kylskåpet är att se till att torka av dörrens gummitätningar, då matrester och smuts lätt kan fastna där och orsaka lukt. Kontrollera även att kylen håller rätt temperatur – för hög temperatur kan göra att livsmedel snabbare blir dåliga och börjar lukta.

Naturliga sätt att hålla kylskåpet fräscht

Det finns flera naturliga sätt att hålla kylskåpet fritt från dålig lukt utan att använda kemikalier. Här är några enkla och miljövänliga tips:

  • Bikarbonat: Placera en liten skål med bikarbonat på en av hyllorna. Detta hjälper till att absorbera oönskade lukter utan att påverka maten.
  • Ättika: Ställ en öppen behållare med ättika i kylskåpet för att neutralisera dåliga dofter. Byt ut den med jämna mellanrum för bästa resultat.
  • Citron och kryddnejlika: För en naturligt fräsch doft kan du stoppa några kryddnejlikor i en halv citron och ställa den i kylen. Detta ger både en härlig doft och hjälper till att absorbera lukter.

Dessa naturliga metoder är skonsamma för både miljön och din mat, samtidigt som de effektivt håller bort oönskade lukter.

Tips för att hålla kylskåpet fräscht

För att hålla kylskåpet fräscht och undvika dålig lukt, finns det flera tips som kan hjälpa. Här är några av dem:

  1. Rengör kylskåpet regelbundet: Använd varmt vatten och diskmedel för att rengöra kylskåpet. Detta hjälper till att ta bort bakterier och mögel som kan orsaka dålig lukt. Genom att göra detta minst en gång i månaden kan du säkerställa att kylskåpet alltid är fräscht.
  2. Använd bikarbonat: Bikarbonat är ett naturligt medel som kan absorbera och neutralisera odörer. Ställ in en öppen ask bikarbonat på ett hyllplan i kylen för att hålla den fräsch. Byt ut bikarbonatet var tredje månad för bästa effekt.
  3. Förvara maten rätt: Se till att förvara maten på rätt sätt i kylskåpet. Använd tätslutande behållare för att förhindra att starka dofter sprider sig. Detta gäller särskilt för livsmedel som ostar, fisk och rester.
  4. Kontrollera luftfuktigheten: Kontrollera luftfuktigheten i kylen för att förlänga livslängden på dina livsmedel. En för hög luftfuktighet kan orsaka mögel och dålig lukt. Många moderna kylskåp har en funktion för att justera luftfuktigheten, så använd den om möjligt.
  5. Håll en optimal temperatur: Håll en optimal temperatur i kylen för att bromsa bakterietillväxten. En temperatur på runt 4°C är idealisk för att hålla maten fräsch och förhindra att den börjar lukta illa.

Genom att följa dessa tips kan du hålla kylskåpet fräscht och undvika dålig lukt. Kom ihåg att rengöra kylskåpet regelbundet och använda bikarbonat för att absorbera och neutralisera odörer.

Förebyggande åtgärder för att undvika dålig lukt i framtiden

För att undvika dålig lukt i kylskåpet i framtiden är det viktigt att ta hand om både rengöring och hur du förvarar din mat. Här är några förebyggande tips från oss på Städcentrum:

  • Förvara mat i tätslutande behållare: Förvara starkt luktande livsmedel som ostar, fisk och rester i tätslutande behållare för att förhindra att lukten sprider sig i kylen.
  • Kontrollera maten regelbundet: Gå igenom kylskåpet minst en gång i veckan och se till att inga livsmedel har gått ut eller börjar lukta illa.
  • Torka upp spill direkt: Om det uppstår spill i kylskåpet, torka upp det omedelbart för att undvika att det börjar lukta eller orsakar fläckar.
  • Håll temperaturen rätt: Kylskåpets temperatur bör ligga mellan 3-5°C för att säkerställa att maten hålls fräsch längre och inte börjar lukta.

Att hålla kylskåpet rent och välorganiserat är det bästa sättet att förebygga dåliga lukter. Och om du känner att kylskåpet behöver en ordentlig rengöring, tveka inte att anlita oss på Städcentrum – vi hjälper gärna till med en professionell hemstädning av hela ditt kök, inklusive kylen!

FÅ OFFERT

Vill du ha hjälp med städning?

Rulla till toppen