Städa kök: en komplett guide från Städcentrum

De flesta personerna anser att den absolut viktigaste städuppgiften är att städa köket. Köket är den plats där vi hanterar mat, vilket gör det till en plats där renlighet är A och O. Att städa kök är en uppgift som kräver både noggrannhet och regelbundenhet, och för att hålla ditt kök fräscht och fritt från smuts och bakterier är det viktigt att du rengör alla ytor, vitvaror och köksutrustning. Vi vet att städning inte är för alla, och just därför skapar vi dessa små guider där vi på Städcentrum ger våra bästa tips på hur man städar på ett enkelt, effektivt och roligt sätt! I denna guide delar vi på Städcentrum våra bästa tips för hur du kan städa köket effektivt och samtidigt bibehålla hygienen. Oavsett om du städar köket dagligen eller en gång i veckan, kommer dessa tips att hjälpa dig att göra köket skinande rent. Så slå på en podcast eller en bra spellista, för nu är det dags att städa kök!

Städa kök: förberedelse för städning

Innan du börjar städa köket är det bra att göra en enkel förberedelse. Börja med att plocka bort allt från bänkar och bord – tallrikar, glas och andra föremål som står i vägen. Fyll diskhon med varmt vatten och lite diskmedel för att kunna använda en fuktig trasa när du rengör. Ett bra tips är att städa upp eventuellt skräp och torka bort stora matrester innan du börjar med själva rengöringen. På så sätt kan du städa kök mer effektivt och fokusera på de områden som verkligen behöver uppmärksamhet.

För att underlätta för dig själv är det såklart bra om du alltid håller köket någorlunda förberett genom att plocka bort disk, torka av bänkar med mera. Men en sak i taget!

Rengöring av köksytor med fuktig trasa

För att hålla köket rent är det viktigt att regelbundet rengöra alla ytor. Du behöver inte en bred arsenal av städprodukter för att göra detta, enkla medel räcker långt. Använd en fuktig trasa med lite diskmedel för att torka rent bänkar, diskbänken och spishällen. Varmt vatten och diskmedel fungerar utmärkt för att få bort smuts och fett från ytorna. Kom ihåg att även torka av köksluckor och handtag, där bakterier lätt kan samlas. För att få bort eventuella fläckar på bänkar och bord kan du också använda lite bikarbonat, som effektivt löser upp fett och smuts utan att skada ytorna.

Städning av kökets skåp och lådor

Skåp och lådor i köket behöver också städas regelbundet, helst en gång i månaden. Dels för att hålla det fräscht såklart, men även för att säkerställa att det skadedjur inte tar sig in. Inget är väl värre än att hitta en silverfisk eller gråsugga bland tallrikarna?

Börja med att tömma skåpen och lådorna på innehållet, så att du kan rengöra ordentligt. Använd en fuktig trasa och ljummet vatten med lite diskmedel för att torka av insidan. Om det finns fettfläckar eller smuts kan du använda en blandning av ättika och vatten för att få bort det. När skåpen och lådorna är rena, torka av dem med en torr trasa innan du lägger tillbaka innehållet.

Städning av köksgolvet

Köksgolvet är en av de mest trafikerade delarna av köket, och därför bör du städa dem ofta, minst en gång i veckan. Börja med att dammsuga eller sopa för att få bort smulor och större partiklar. Sedan kan du torka golvet med varmt vatten och såpa eller ett mildare rengöringsmedel. Glöm inte att även torka längs golvlisterna, där smuts lätt kan samlas. Ett superbra tips för dig som kanske inte städar så ofta, och har ingrodd smuts på listerna, är att investera i en ångtvätt! Det finns billiga varianter på t.ex Biltema och Jula, och de fungerar utmärkt för just detta.

Rengöring av ugn och mikro

Att rengöra ugnen och mikron är en viktig del av att städa kök. Om du rengör din ugn regelbundet är det oftast enkelt att bara torka ut den med en microfibertrasa och rengöringsmedel. Om du behöver lite mer kraft kan du antingen spraya ett lager Mr Muscle och täcka med plastfolie, låta verka någon timme, och sedan torka av. Du kan dessutom använda en blandning av bikarbonat och vatten för att skapa en pasta som du stryker över smutsiga ytor. Låt pastan verka i några timmar eller över natten, och torka sedan bort den med en fuktig trasa och ljummet vatten. För att rengöra mikron fungerar det bra att ställa in en skål med vatten och några skivor citron och kör mikron på hög effekt i ett par minuter. Detta hjälper till att lossa smutsen, och du kan enkelt torka rent med en fuktig trasa.

Städning av kylskåp och frys för att undvika dålig lukt

För att hålla ditt kylskåp rent och fritt från dålig lukt bör du städa det minst en gång i månaden. Börja med att tömma kylskåpet och frysens innehåll. Torka av alla hyllor och lådor med varmt vatten och diskmedel, eller använd en blandning av ättika och vatten för att ta bort dålig lukt. Om du upptäcker att kylskåpet luktar illa, kan du ställa in en liten skål med bikarbonat som neutraliserar lukterna. Glöm inte att även rengöra utsidan av kylskåpet och torka av handtag, där smuts och bakterier ofta samlas.

Rengöring av köksfläkt

Köksfläkten är en del av köket som ofta glöms bort, men det är viktigt att rengöra den regelbundet för att undvika fettansamlingar. Ta bort filtret och rengör det med varmt vatten och diskmedel, eller låt det ligga i hett vatten för att lösa upp fettet. Använd en fuktig trasa för att torka av fläktens utsida och alla synliga ytor. Om det finns svårtillgängliga områden kan en tandborste eller en liten borste hjälpa dig att rengöra noggrant.

Göra rent diskho och diskmaskin

Diskhon och diskmaskinen är två av de mest använda delarna i köket och kan snabbt bli smutsiga. För att hålla dem i toppskick är det viktigt att rengöra dem regelbundet. Här är en enkel guide för att göra rent diskho och diskmaskin:

  1. Förberedelse: Börja med att tömma diskhon och diskmaskinen från eventuella matrester och skräp. Detta gör det lättare att rengöra och förhindrar att avloppet blir igensatt.
  2. Diskhon: Fyll diskhon med varmt vatten och tillsätt lite diskmedel. Låt det verka i några minuter för att lösa upp fett och smuts. Använd en fuktig trasa för att skrubba diskhon noggrant, särskilt runt avloppet och kranen där smuts ofta samlas. Skölj sedan med rent vatten och torka torrt med en torr trasa för att förhindra vattenfläckar.
  3. Diskmaskinen: För att rengöra diskmaskinen, tillsätt lite diskmedel eller en rengöringstablett i maskinen och kör ett tomt program på hög temperatur. Detta hjälper till att ta bort fett och matrester som kan ha fastnat. När programmet är klart, torka av insidan med en torr trasa för att få bort eventuellt kvarvarande vatten.

Bästa tips för städning och tricks

Här kommer några av våra bästa städtips från Städcentrum för att hålla ditt kök rent och fräscht:

  • Använd bikarbonat och ättika: Dessa naturliga rengöringsmedel är effektiva mot fett och fläckar utan att skada ytorna.
  • Rengör dagligen: Torka av köksytor och diska direkt efter matlagning för att undvika att smuts och fett byggs upp.
  • Få bort dålig lukt i kylskåpet: Ställ in en skål med bikarbonat för att neutralisera dålig lukt och rengör kylskåpet regelbundet.
  • Använd en fuktig trasa och lite diskmedel för att snabbt torka av ytor och hålla köket rent dagligen.
  • Rengör med jämna mellanrum: Se till att rengöra köksluckor, diskmaskiner och andra delar av köket med jämna mellanrum för att bibehålla en hög hygienstandard.

Avslutande steg

När du har städat hela köket är det dags för en sista översyn. Gå igenom köket och se till att alla ytor är rena och torra. Torka av alla handtag och kontrollera att diskbänken och diskhon är skinande rena. Om du vill ge ditt kök en extra fräsch doft kan du ställa ut en liten skål med citron eller bikarbonat, vilket hjälper till att hålla luften fräsch.

Städa kök regelbundet

För att hålla köket i toppskick är det viktigt att städa det regelbundet. Här är några praktiska tips för att städa köket och hålla det rent och fräscht:

  • Daglig städning: Använd en fuktig trasa med lite diskmedel för att torka rent köksbänken och ta bort eventuella fläckar och smuts efter att du använt köket. Detta förhindrar att smuts och fett byggs upp och gör den veckovisa städningen enklare.
  • Veckovis städning: Gör en mer grundlig städning av köket en gång per vecka. Torka av alla ytor, inklusive köksluckor och handtag, med en fuktig trasa och lite diskmedel. Glöm inte att torka rent med en torr trasa för att undvika vattenfläckar.
  • Månatlig städning: Rengör insidan av skåp och lådor med ljummet vatten och lite diskmedel en gång per månad. Detta hjälper till att hålla köket organiserat och fritt från smuts och fett.
  • Rengöring av vitvaror: Rengör ugnen och mikrovågsugnen regelbundet för att förhindra att de blir smutsiga och dåliga. Använd bikarbonat och vatten för att skapa en pasta som effektivt tar bort smuts och fett.

Genom att följa dessa tips och städa köket regelbundet, kan du hålla det rent och fräscht, vilket gör matlagningen både trevligare och mer hygienisk. Vill ha du hjälp med städningen på tiderna som det passar dig? Boka hemstädning från oss på Städcentrum! Vi finns tillgängliga i Uppsala, Stockholm, Enköping och andra närliggande orter.

FÅ OFFERT

Vill du ha hjälp med städning?

Rulla till toppen