Hur ofta ska man städa hemmet? Städcentrum förklarar!

Städning är en viktig del av att hålla hemmet rent och trivsamt, men hur ofta ska man städa? Städcentrum är här för att ge dig en guide kring hur ofta du bör städa! Oavsett om det gäller att plocka undan saker som ligger framme, dammsuga golven eller rengöra köket och badrummet, finns det en bra rutin som passar just ditt hem. Låt oss inspirera dig!

Varför är det så viktigt att hålla hemmet rent?

Ett rent hem är inte bara trevligt att vistas i, utan det är också viktigt för din hälsa. Regelbunden städning hjälper till att hålla smuts och bakterier borta och skapar en mer hälsosam miljö. Dessutom kan ett städat hem minska stress och öka trivseln, eftersom det ger en känsla av kontroll och ordning. Det finns med andra ord bara fördelar med att hålla hemmet rent! Men hur ofta ska man städa då? Låt oss gå in lite djupare på ämnet!

Hur ofta ska man städa egentligen?

Alla delar av hemmet behöver inte städas lika ofta. Vissa ytor och rum blir smutsiga snabbare än andra och kräver därför mer frekvent städning. Ditt kök och badrum till exempel, kräver såklart lite mer frekvent rengöring på grund av de bakterier och fukt som samlas där. Andra delar, som sovrum och vardagsrum, kanske inte kräver lika mycket uppmärksamhet. Här nedan har vi samlat en praktisk checklista på saker som kan vara bra att städa dagligen, varje vecka, samt varje månad eller mer sällan.

Vad bör du städa dagligen?

För att hålla hemmet i bra skick är det viktigt att göra vissa saker varje dag. Här är en lista på vad du bör städa dagligen:

 • Bädda sängen: Starta dagen med en bäddad säng för att skapa en känsla av ordning.
 • Plocka undan saker som ligger framme: Håll ytor rena genom att plocka undan småsaker.
 • Rengöra köksytor: Torka av bänkar och bord för att hålla köket hygieniskt.
 • Torka av badrumsytor: Håll badrummet fräscht genom att snabbt torka av handfat och speglar.

Vad bör du städa en gång i veckan?

Vissa uppgifter behöver inte göras dagligen, men bör ändå utföras regelbundet för att hålla hemmet rent och fräscht. Här är vad du bör städa en gång i veckan:

 • Dammsuga golv: Dammsug alla golv för att ta bort damm och smuts.
 • Rengöra badrummet: Skrubba toaletten, duschen och handfatet ordentligt.
 • Byta sängkläder: Fräscha upp sängen med rena lakan.
 • Torka damm från ytor: Damma av möbler och hyllor.
 • Rengöra köksapparater: Torka av ugnen, kylskåpet och andra apparater.

Vad bör du städa en gång per månad eller mer sällan?

Vissa städuppgifter behöver bara utföras en gång per månad eller ännu mer sällan. Här är en lista över vad du bör städa mindre frekvent:

 • Rengöra fönster: Tvätta fönster för att hålla dem klara och fria från smuts.
 • Tvätta gardiner: Få bort damm och allergener genom att tvätta gardinerna.
 • Rengöra under möbler: Dammsug och moppa under sängar och soffor.
 • Avkalka badrumsarmaturer: Ta bort kalkavlagringar från kranar och duschhuvud.
 • Rengöra kylskåp och frys: Ta ut alla varor och rengör insidan av kylskåp och frys.

Kan man städa för mycket?

Ja, det går faktiskt att städa för mycket. Överdriven städning kan leda till onödig slitage på ytor och möbler, samt ta upp tid som du kunde spenderat på andra aktiviteter. Det är viktigt att hitta en balans där hemmet hålls rent och trivsamt utan att det blir en börda. Kom ihåg att städning inte behöver vara jobbigt! Genom att implementera en bra rutin kan det faktiskt vara riktigt kul.

Anlita en städfirma som hjälper dig med städningen!

Om du känner att städningen tar för mycket av din tid eller om du vill vara säker på att ditt hem blir ordentligt rengjort kan du anlita en professionell städfirma! Vi på Städcentrum erbjuder tjänster i både Uppsala och Stockholmsområdet och vi kan hjälpa dig med allt från veckostädning till storstädning. Kontakta oss idag för att få en offert och se hur vi kan underlätta din vardag!

Vanliga frågor

Hur ofta städar svenskar?

Svenskar har olika städrutiner beroende på livsstil, bostadens storlek och personliga preferenser. Enligt en undersökning städar de flesta svenskar grundligt en gång i veckan. Mindre uppgifter som att plocka undan saker som ligger framme och torka av ytor utförs ofta dagligen för att hålla hemmet rent och trivsamt. Många svenskar anlitar också städfirmor för regelbunden städning, särskilt i större städer som Uppsala och Stockholm.

Hur många gånger i veckan ska man dammsuga?

För att hålla golven fria från damm och smuts rekommenderas det att man dammsuger minst en gång i veckan. Har du husdjur eller småbarn kan det vara bra att dammsuga oftare, kanske två till tre gånger i veckan, för att hantera hår, smulor och annan smuts som snabbt samlas. Regelbunden dammsugning hjälper också till att minska mängden allergener i hemmet.

Genom att följa dessa rekommendationer kan du hålla ditt hem rent och fint året om! Om du behöver hjälp med städningen finns vi på Städcentrum här för att underlätta din vardag. Vi erbjuder professionella städtjänster i både Uppsala och Stockholm, anpassade efter dina behov. Kontakta oss idag för att få en offert!

FÅ OFFERT

Vill du ha hjälp med städning?

Rulla till toppen