Städning inför visning – vad ska man tänka på?

När du förbereder din bostad för en visning är det viktigt att tänka på det första intrycket – städning inför visning är alltså väsentligt! Mäklaren kan ge värdefulla tips om hur du bäst förbereder din bostad inför visningen. Det handlar inte bara om att göra rent, utan också om att skapa en miljö där spekulanterna kan föreställa sig själva bo. En välstädad och organiserad bostad ger ett bättre intryck och kan öka chanserna för en snabbare försäljning. Vi på Städcentrum har satt ihop en liten guide som du kan bära med dig när det är dags att lägga ut lägenheten för visning – och hur du städar på bästa sätt för att ge ett gott intryck!

Boka visningsstädning från oss på Städcentrum!

Varför är det viktigt att städa inför en visning?

En ren och fräsch bostad ger spekulanterna en positiv upplevelse redan vid första anblicken. När du städar inför visningen, ser du till att alla ytor är rena, att fönstren är putsade och att det inte finns några oönskade lukter. Detta är viktigt eftersom en smutsig bostad kan få spekulanterna att undra över hur väl du har tagit hand om bostaden i övrigt. Genom en noggran sätdning inför visningen visar du att bostaden har varit välskött, vilket kan göra att köparna känner sig mer säkra och benägna att lägga ett bud. En välstädad bostad är avgörande för att göra ett gott intryck under själva visningen.

Gå på visning – vad kollar köparen efter?

När köpare går på visning, kollar de på flera saker. De kollar inte bara på bostadens storlek och planlösning, utan även på detaljer som kan påverka deras beslut. Här är några saker spekulanterna ofta tittar efter:

 • Skick på ytor och ytskikt: Fläckfria väggar, golv och tak är ett måste. Eventuella skador eller slitage bör åtgärdas innan visningen.
 • Förvaring: Spekulanter vill se att det finns gott om förvaringsutrymmen. Rensa bort överflödiga saker och organisera skåpen så att de ser rymliga och välplanerade ut.
 • Renlighet: Badrum och kök bör vara skinande rena. Kalkfläckar, smutsiga fogar och överfulla soptunnor ger ett dåligt intryck.
 • Doft: En fräsch doft skapar en positiv atmosfär. Undvik starka doftsprayer och satsa på naturlig fräschör genom att vädra ordentligt och eventuellt ha färska blommor eller ett skål med citrusfrukter framme.

Förberedelse inför visning

Att förbereda bostaden inför visning handlar om mer än bara städning. Här är en checklista över vad du bör tänka på:

 1. Rensa bort personliga föremål: Plocka undan personliga saker som familjefoton och personliga prydnadssaker. Spekulanterna ska kunna föreställa sig själva bo i bostaden.
 2. Skapa rymd: Flytta möbler och skapa öppna ytor. Det gör att bostaden känns större och luftigare.
 3. Belysning: Se till att alla lampor fungerar och överväg att använda ljusare lampor för att göra rummen mer inbjudande.
 4. Små reparationer: Åtgärda mindre skavanker som lösa handtag, droppande kranar och liknande. Det visar att bostaden är väl omhändertagen.
 5. Dekoration: En vacker blomsterbukett eller en fruktskål kan göra mycket för intrycket. Det är små detaljer som ger liv åt bostaden.
 6. Rengöring: En grundlig städning är ett måste. Det inkluderar dammsugning, torkning av ytor, rengöring av fönster och golv samt borttagning av smuts och damm från svåråtkomliga platser.
 7. Ta gärna med en vän eller familjemedlem med erfarenhet: De kan hjälpa till att identifiera eventuella problem som du själv kanske missar.

Med dessa förberedelser ser du till att din bostad framstår som sitt bästa jag, redo att imponera på spekulanterna och öka dina chanser för en lyckad försäljning.

Städning och rengöring

En grundlig städning inför visningen är avgörande för att skapa ett positivt första intryck. När bostaden är ren och fräsch, ser spekulanterna en välskött och inbjudande miljö som de lättare kan föreställa sig som sitt framtida hem. Här är några viktiga steg för att uppnå bästa möjliga resultat.

Rensa först och städa sedan

Innan du börjar med själva städning inför visningen är det viktigt att rensa bort allt onödigt. Gå igenom alla rum och plocka bort föremål som inte bidrar till en harmonisk och rymlig känsla. Detta inkluderar personliga saker, överflödiga möbler och dekorationer. När du har rensat bort det onödiga blir det lättare att städa och du får ett bättre resultat.

Plocka bort allt som inte ska synas

Inför visningen är det viktigt att alla ytor är fria från onödiga saker. Plocka bort allt som inte ska synas, som tvättkorgar, disk, och personliga hygienartiklar i badrummet. Ställ undan föremål i skåp och lådor för att skapa en prydlig och organiserad miljö. Detta hjälper spekulanterna att fokusera på bostadens bästa sidor och inte på stök och röra.

Såpa, ättika och salt städar rent och luktar gott

Naturliga rengöringsmedel som såpa, ättika och salt är effektiva och lämnar en fräsch doft efter sig. Såpa är perfekt för att rengöra golv och träytor, medan ättika är utmärkt för att ta bort kalkavlagringar och desinficera ytor. Salt kan användas för att skrubba bort envisa fläckar. Dessa miljövänliga alternativ säkerställer att din bostad inte bara ser ren ut utan också luktar gott.

Homestyling och inredning

Homestyling och genomtänkt inredning kan göra underverk för att höja din bostads attraktionskraft inför visningen. Genom att skapa en stilren och inbjudande atmosfär kan du hjälpa spekulanterna att föreställa sig själva bo i hemmet.

Ge hemmet ett lyft med homestyling

Homestyling innebär att du arrangerar och inreder ditt hem på ett sätt som framhäver dess bästa egenskaper. Detta kan innebära att du byter ut äldre möbler mot moderna, lägger till dekorativa element som kuddar och plädar, samt optimerar belysningen. Ett välstylat hem känns mer attraktivt och kan ge intrycket av en högre standard, vilket kan locka fler spekulanter och potentiella köpare.

Låt spekulanterna lukta sig till hemtrevlighet

En fräsch och behaglig doft kan göra mycket för att skapa en hemtrevlig känsla. Se till att vädra ordentligt innan visningen och överväg att använda naturliga doftkällor som färska blommor, citrusfrukter eller nybakade kakor. Undvik starka och syntetiska doftsprayer, eftersom dessa kan kännas överväldigande. En subtil, behaglig doft gör att spekulanterna känner sig välkomna och bekväma i din bostad.

Styling inför fotografering

För att din bostad ska se så attraktiv ut som möjligt på bilderna inför visningen är det viktigt att lägga extra tid på styling och förberedelser. Här är några tips som hjälper dig att framhäva ditt hem på bästa sätt och locka fler spekulanter till visningen.

Några generella tips för att presentera din bostad på bästa sätt

 1. Belysning: Se till att alla rum är väl upplysta. Använd naturligt ljus så mycket som möjligt genom att dra upp gardiner och persienner. Komplettera med extra belysning i mörka hörn för att undvika skuggor och skapa en ljus och inbjudande atmosfär.
 2. Neutralisera inredningen: Försök att skapa en neutral och stilren inredning som tilltalar en bred publik. Plocka bort personliga saker och välj neutrala färger för att skapa en harmonisk och inbjudande miljö. Detta gör det lättare för spekulanterna att föreställa sig själva i bostaden.
 3. Rensa bort överflöd: Ett överbelamrat hem kan kännas trångt och rörigt. Rensa bort överflödiga möbler och dekorationer för att skapa en känsla av rymd. Ett mer minimalistiskt hem ser oftast större och mer inbjudande ut på bilder.
 4. Fokusera på detaljer: Små detaljer kan göra stor skillnad. Se till att sängarna är bäddade snyggt, att kuddarna är puffade och att alla ytor är fria från damm och smuts. En välskött bostad ger ett professionellt intryck och visar att du tar visningen på allvar.
 5. Dekorera med växter: Gröna växter och färska blommor kan ge liv åt dina bilder. Placera växter strategiskt i olika rum för att skapa en naturlig och fräsch känsla. Växter bidrar också till att göra hemmet mer inbjudande och hemtrevligt.
 6. Kök och badrum: Dessa rum är särskilt viktiga vid fotografering. Se till att de är skinande rena, fria från personliga föremål och att alla ytor är välorganiserade. I köket kan du ställa fram en skål med frukt eller färska örter, och i badrummet kan du lägga fram fräscha handdukar och en vacker tvål.
 7. Förbered utemiljöer: Glöm inte bort att förbereda balkonger, terrasser och trädgårdar om du har sådana. Se till att utemöbler är rena och i gott skick, och addera några kuddar eller filtar för extra mysfaktor. En trevlig utemiljö kan vara en stor bonus för spekulanterna.

Ta till dig våra tips och lägg gärna lite extra tid på styling inför fotografering! På så vis kan du säkerställa att din bostad framstår som sitt allra bästa på bilderna. Detta kan bidra till att fler spekulanter blir intresserade och att visningen blir en succé.

Vanliga frågor

Hur noga är det med städning inför visning?

När det kommer till städning inför visning, bör du sikta på att få din bostad att se så fräsch och inbjudande ut som möjligt. Det innebär en noggrann rengöring av alla ytor, inklusive dammsugning, golvtvätt, fönsterputsning och dammtorkning. Badrum och kök ska vara skinande rena, utan fläckar eller smuts. Rensa bort personliga föremål och överflödiga saker för att skapa en luftig och rymlig känsla. Kort sagt, din bostad bör vara i toppskick för att göra ett så bra intryck som möjligt på spekulanterna.

Måste man städa innan visning?

Ja, att städa innan visning är en av de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att maximera intresset för din bostad. En välstädad bostad signalerar att hemmet har varit väl omhändertaget, vilket kan göra spekulanterna mer intresserade och benägna att lägga ett bud. Det första intrycket är avgörande, och en smutsig eller rörig bostad kan snabbt avskräcka potentiella köpare.

Vad ingår i en visningsstädning?

En visningsstädning är en grundlig rengöring av hela bostaden. Det inkluderar:

 • Dammsugning och golvtvätt: Alla golv ska vara fria från damm och smuts.
 • Rengöring av ytor: Torka av alla ytor, inklusive köksbänkar, bord, hyllor och fönsterbrädor.
 • Fönsterputsning: Rena fönster släpper in mer ljus och ger ett bättre intryck.
 • Badrumsrengöring: Rengör toaletter, handfat, duschar och badkar noggrant.
 • Köksrengöring: Rengör spis, ugn, kylskåp och mikrovågsugn, samt torka av alla ytor.
 • Borttagning av smuts och damm: Torka av damm från svåråtkomliga platser som taklampor och hörn.

En visningsstädning säkerställer att din bostad är i bästa möjliga skick när spekulanterna kommer för att titta. Kontakta oss på Städcentrum redan idag för att boka din visningsstädning!

FÅ OFFERT

Vill du ha hjälp med städning?

Rulla till toppen